26 apr 2023 - 15:23
3 min.
Effectief werken

Hoe kan ik mijn stress verminderen?

Stress en timemanagement

Stress verminderen, effectief werken en een gezonde mentale balans behouden – het lijkt wel een onmogelijke taak in onze drukke, moderne wereld. Toch is het mogelijk om deze doelen te bereiken en het begint allemaal met jezelf leren kennen en goede timemanagementvaardigheden.

Om te beginnen heb je leren om te gaan met stress. Stress kan van nature voorkomen in ons dagelijks leven en kan soms zelfs een goede motivator zijn. Teveel stress kan echter onze mentale en fysieke gezondheid schaden, met misschien wel een burnout tot gevolg. Er zijn verschillende manieren om stress direct te verminderen. Denk hierbij aan meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, of simpelweg een rustige wandeling in de natuur. Het is belangrijk om tijd te nemen voor jezelf en je mentale gezondheid te prioriteren.

Niet meer piekeren

Een ander belangrijk aspect van timemanagement is het stoppen met piekeren. Piekeren kan ons uitputten en onze productiviteit verminderen. Probeer in plaats daarvan een plan te maken om de problemen aan te pakken die je bezighouden, en neem de nodige stappen om deze problemen op te lossen. Wat zijn bijvoorbeeld jouw energiegevers in het dagelijks leven? En wat kost jou nu veel energie? Je hebt niet alleen tijd te verdelen, maar misschien nog wel belangrijker, jouw energie.

Een goede balans tussen werk en privé is essentieel voor een gezonde mentale toestand. Neem tijd voor jezelf, je familie en vrienden, en activiteiten die je energie geven. Door jezelf deze rust en ontspanning te gunnen, kan je beter presteren in je werk en ben je beter in staat om je doelen te bereiken.

Persoonlijke effectiviteit

Cruciaal om effectief te werken en jouw doelen te bereiken is jouw persoonlijke effectiviteit. Dit omvat vaardigheden zoals prioriteiten stellen, efficiënt communiceren, en het vermogen om duidelijke doelen te stellen. Als je deze vaardigheden onder de knie hebt, kan je jezelf beter organiseren en productiever worden.

Het plannen van je taken en het afwerken hiervan is een belangrijk onderdeel. Het opstellen van deze takenlijst en het juist prioriteren kan je helpen om je tijd effectiever te gebruiken. Door jezelf te concentreren en te focussen op datgene wat echt belangrijk is, kan je voorkomen dat je jezelf overweldigt met teveel taken tegelijkertijd.

Een methode die wij hiervoor vaak praktisch doorvertalen is ‘Getting Things Done’. Het bereiken van jouw doelen en het afwerken van de taken geeft een heerlijk gevoel van voldoening en kan je helpen om stress en zorgen te verminderen. Door goede timemanagementvaardigheden te ontwikkelen, kan je jezelf beter organiseren en productiever worden.

De diepere laag

Tools en vaardigheden zoals hierboven beschreven helpen enorm om overzicht te krijgen en je hoofd en inbox leeg te maken. Maar alleen met die aanpassing ben je er nog niet. Want wil je écht rust in je hoofd en een voldaan gevoel ervaren? Dan vraagt dat om een stuk bewustzijn. Een stuk kennis over het brein. Jezelf goed leren kennen. De juiste tools weten te vinden. En vanuit daar regie pakken over jouw leven om meer rust en ruimte te ervaren. Want hoe werkt dat nou met je gedachtes, gevoelens en gedrag? Hoe pak je nu regie, ervaar je meer rust en voel je meer geluk en dankbaarheid? Ook bij dit onderdeel, deze diepere laag, staan wij graag stil bij onze trainingen. Daar start namelijk de echte verandering.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Praktische trainingen

Dit artikel is geschreven door:

Merle Monteiro-Baake

Trainer. Ondernemer. Inspirator.

Straalt het enthousiasme uit. Haar gedrevenheid komt vanuit een diep dal, waar zij zelf heeft ondervonden wat persoonlijke ontwikkeling betekent en hoe het je als mens transformeert. Met bewustzijn en mindset als cruciale pijlers. Als trainer is Merle gespecialiseerd in communicatie, gedragsverandering, teamontwikkeling, sales, effectief werken en persoonlijk leiderschap. Sinds 2024 is ze, samen met haar compagnon Ilse, trotse eigenaar van Orange8.

Ze gaat geen uitdaging uit de weg en maakt op een energieke manier impact. Ze is gedreven en vastberaden om de kern van iedere kwestie te doorgronden. Haar werk kenmerkt zich door oprechte verbinding en authentieke interactie. Ze stelt scherpe vragen die je aanzetten tot reflectie en groei, en haar dankbaarheid straalt door in haar benadering.

De vertaalslag naar de praktijk is voor haar essentieel. Leren door te ervaren is daarin het meest effectief. Een bevlogen trainer op sneakers, die zaken helder bespreekt en deelnemers met een positieve benadering in hun kracht zet. Ze is altijd blij te maken met een goed gesprek en een kop koffie. Ondanks haar lengte van net iets meer dan 1,5 meter, weet ze met haar krachtige aanwezigheid, energie en betrokkenheid te inspireren en te motiveren.
8.9