28 feb 2023 - 08:47
2 min.
Effectief werken

Meer doen met minder mensen

Meer doen met minder mensen, oftewel de productiviteit per medewerker verhogen. Lees hieronder 5 praktische tips!

Gister keek ik naar de ‘Rode loper’ van Twente. Daarin benadrukten ze nogmaals dat 21% van de werkenden in de komende 5 jaar gaat uitstromen. En we hebben niet voldoende instroom. Dat wordt een probleem. Een van de oplossingen is dat we met minder mensen meer moeten gaan doen. Hoe dan? Hierbij 5 praktische tips.

  1. Focus. Zorg dat alle meldingen op je telefoon, smartwatch en laptop uitstaan als je gefocust aan iets moet werken. Ban verstoringen uit, gun jezelf de focus.
  2. Begin ‘s ochtends niet met je mail, maar met de taak waar je tegenop kijkt of geen zin in hebt, maar wel een hoge prioriteit heeft. Eenmaal in je mail verzand, waar weer nieuwe taken inzitten, neemt de stress toe en wordt de drempel voor deze taak hoger, wat zorgt voor uitstelgedrag.
  3. Werk je in je ‘Sweet spot’? Oftewel doe je iets wat je leuk vindt, goed in bent en de omgeving behoefte aan heeft? Ja? Je zal merken dat je productiviteit dan flink omhoog schiet.
  4. Maak optimaal gebruik van je collega’s. Te vaak willen we iets zelf doen, terwijl een ander het sneller, beter, gemakkelijker of met meer plezier doet. Ken de talenten van je collega’s en werk samen. Iets vragen of overdragen aan je collega is geen teken van falen of zwakte, het is juist slim!
  5. Zorg dat je elke dag je inbox leeg hebt. Dit geeft zoveel rust in je hoofd. Hier zijn vele tips voor. Een hele snelle en praktische is de map ‘in afwachting’ aanmaken. Doordat je niet elke dag diezelfde mail nog in je inbox ziet staan, kun je het beter loslaten, zonder dat je het vergeet.

Wil je meer weten over effectief werken? Check onze website voor meer blogs, tips en brochures over onze trainingen.

Dit artikel is geschreven door:

Merle Baake

Straalt het enthousiasme uit. Ondernemer en gaat geen uitdaging uit de weg. Maakt op een energieke manier impact. IJverig om door te gaan tot de kern. Staat graag in verbinding met een ander. Authentiek en dankbaar. Net iets langer dan 1,5 meter.
8.9