18 mrt 2023 - 19:37
2 min.
Coaching

Een oude angst overwinnen

Wat weinig mensen weten is dat ik in het verleden last heb gehad van hyperventilaties.

Lange tijd was ik bang dat het weer zou gebeuren en die angst brengt je in een vicieuze cirkel. Deze cirkel heb ik jaren geleden doorbroken, door andere keuzes te maken, dichterbij mijzelf te blijven en écht te luisteren naar mijn lijf. Echter speelde de angst afgelopen zaterdag weer op. Vanuit Orange8 geloven wij erin dat je groeit als je jezelf uitdaagt. In het kader van ‘practice what you preach’ was het tijd om zelf uit ons comfortzone te gaan en over angsten en belemmeringen heen te stappen. Bart regelde een ademhalingsworkshop en een ijsbad bij Jerôme Karssens van JKbreathing.

Met gezonde tegenzin ging ik ernaartoe. Ik werd benauwd van het idee dat in extreme omstandigheid (1 graden ijswater) mijn ademhaling mijn enige houvast zou zijn. Zou ik mijn ademhaling wel onder controle krijgen? Of herbeleef ik oude tijden en gaat het helemaal mis? Jerôme stelde mij gerust, gaf vertrouwen en ik voelde mij veilig in de groep. Hij leerde ons rustig en effectief te ademen. Het zuurstof in je lichaam bouwt zich op met Jerôme zijn techniek en doormiddel van oogmaskers en een koptelefoon werden we afgesloten van de buitenwereld. De sensaties die ik daardoor in mijn lijf voelde zijn moeilijk te beschrijven, maar heel verslavend. Ik werd rustig, helder, mijn lijf tintelde en voedde zich met nieuwe energie. Dat ijsbad leek ineens zo eng niet meer.

Kom maar op, dacht ik!

En zo stapte ik in het ijsbad. Paniek, mijn adem stokte, maar ik wist wat ik moest doen en vertrouwde daarop. Na enkele seconden kwam de controle over mijn adem en lijf terug. Ik lag warempel te genieten van mijn eigen focus! ‘Voel wanneer je lichaam zegt het is genoeg geweest, niet wanneer je hoofd dat zegt,’ zei Jerôme. En zo bleef ik liggen, veel langer dan ik van tevoren had gedacht. Wat een kick! En wanneer je uit het bad stapt komt hij dubbel zo hard binnen.

Wauw! Zelfs in dit soort extreme omstandigheden ben ik mijzelf, mijn lijf, de baas. Ik voel mijn zelfvertrouwen groeien, ben blij en toch ook rustig. Dit gevoel wil ik vasthouden. Iedere ochtend een ijskoude douche, zou dat helpen? Vaak brengen oncomfortabele momenten ons meer dan we van tevoren dachten.

Even doorbijten dan maar…

Dit artikel is geschreven door:

Ilse Niesink

Enthousiaste trainer en ondernemer. Commercieel hart. Intuïtief. Legt de lat hoog. Zet denken om in actie. Samen vinden we altijd een weg. Houdt van lekker eten en vooral van chips.
8.9