18 mrt 2023 - 19:45
3 min.
Leiderschap

Bart over ondernemen in magazine Werk-Hart

Het magazine Werkhart is een magazine met een verzameling van échte verhalen van ondernemers. Het is een ode aan de everyday hero die risico’s neemt, valt, opstaat en met ziel en zaligheid werk maakt van zijn dromen. Een magazine vol authentieke verhalen van gewone mensen met een buitengewone drive. Gladiators zijn het. Hoe herken je nou zo’n gladiator, ook wel ondernemer genoemd?

Bezieling

Wat mij inspireert is de bezieling waarmee veel ondernemers aan het werk zijn. Niet alleen inspirerend, maar overigens ook bittere noodzaak. Want hoewel je misschien mooi op het vrije leventje kijkt, is het leven van een ondernemer zeker niet altijd hosanna. Op weg naar je doelen kom je een aantal hobbels tegen. Een potentiële klant die voor je concurrent kiest, terwijl je weet dat jij hem veel beter kunt helpen. Ziek zijn, maar toch gaan werken. ’s Nachts wakker liggen omdat je je zorgen maakt over je omzet. Als je echt houdt van wat je doet, geeft dat je de kracht en energie om de onvermijdelijke hobbels te overwinnen.

Je eigen pad volgen

Als ik naar het advies van mijn omgeving had geluisterd dan was ik nu waarschijnlijk zo’n 10 jaar planner geweest op de staalfabriek bij Auping. Kan best een leuke job zijn overigens, maar mijn hart lag er niet. Mijn belangrijkste leermoment is dat ik heel selectief ben geworden in het vragen van advies. In mijn behoefte aan steun vroeg ik veel advies aan mijn vrienden en familie. Maar die willen mij (met de beste bedoelingen) vooral behoeden voor potentiële missers. Het advies dat ik kreeg ging vooral over hun percepties, angsten en belemmerende overtuigingen. Dat bracht mij dus geen meter dichterbij mijn droom. Luister hooguit eens naar de mensen die al eens, succesvol, met een vergelijkbaar bijltje gehakt hebben en volg vooral je eigen pad. Dan word je ook niet ingehaald.

Moed

Magie ontstaat wanneer je in de onzekerheid stapt en daar zekerheid in creëert. Met klotsende oksels en bibberende knieën vertellen aan het meisje van je dromen dat je verliefd op haar bent. En dan blijkt het wederzijds! Euforie! Je eigen bedrijf beginnen. En de eerste opdrachten die binnen komen. Magie! Meer dan alleen memorabele momenten, groeit ondertussen ook je zelfvertrouwen stapje voor stapje mee. Met een brandend verlangen en geloof in jezelf is niets onmogelijk. De mate waarin ik comfortabel kon zijn met onzekerheid bleek een sterk verband te hebben met de stappen die ik maakte. Want elke keer groeide de zone waarin ik me comfortabel voelde. Ik geloof erin dat moed altijd beloond wordt. Of je wint, of je leert. Of zoals Nelson Mandela het zo treffend verwoorde: “Moed is niet de afwezigheid van angst, moed is angst voelen en het toch doen.”

Ik gun iedereen zo’n leerzaam bestaan als ondernemer.

Dit artikel is geschreven door:

Bart Nijhuis

Energie voor 10. Nieuwe concepten ontwikkelen. Veranderexpert. Gepassioneerd ondernemer. Rasoptimist. Drinkt geen koffie.
8.9