Een persoonlijk verhaal

Maak werk van je droom!

Yvonne nam deel aan de training Maak Werk van je Droom. In de case lees je over haar ervaringen en de stappen die ze heeft genomen.

Stel je voor dat alles kan. Geld is geen probleem. Tijd ook niet. Wat wil je dan? Yvonne Weernink (33) denkt er even over na en tekent vervolgens een paard, skibril, vliegtuig, zon en twee jongetjes op een voetbalveld.

Een paard omdat ze haar oude hobby (paardrijden) weer wil oppakken. Die twee jongetjes zijn haar zonen. En dat vliegtuig of die skibril? ‘Alleen omdat ik af en toe lekker op vakantie wil gaan’

Tijdens Maak Werk Van Je Droom komt ze erachter dat haar ambities haalbaar zijn. En dat niet alleen, ze zet ook die belangrijke eerste stap… Dit is haar verhaal.

Moeder aan huis gekluisterd

Tijdens de laatste maanden van haar zwangerschap zit Yvonne veel thuis. Begrijpelijk natuurlijk, maar ook een lastige periode: haar ouders zijn 3 jaar geleden uit elkaar gegaan, de scheiding verliep erg moeizaam. Samen met haar vriend en zoontje (inmiddels 4 jaar) woonde ze op een boerderij op hetzelfde erf als haar ouders. Ze zijn toen verhuisd naar een tijdelijke huurwoning. Na de scheiding van haar ouders zit ze niet lekker in haar vel. Ze wil eigenlijk opzoek naar een eigen huis en eigenlijk iets anders met haar werk, eigenlijk meer tijd voor haarzelf, maar ze ziet overal blokkades: “Ik belandde in een negatieve spiraal.”

‘Er zit meer in je mars dan je denkt’

Dat het anders moet en kan ziet ze zelf ook wel. Maar hoe? Na een pittig gesprek met trainer Bart besluit ze zich op te geven voor Maak werk van je Droom. Ze wil ontdekken wat haar dromen precies zijn en hoe ze deze kan bereiken. ‘Er zit meer in je mars dan je denkt’ vertelt de trainer haar, maar dan moet ze wel flink aan de slag.

Ze laat 5 mensen in haar omgeving vragen over haar beantwoorden in een online vragenlijst (‘heel gaaf – je hebt zelf een heel ander beeld van jezelf dan anderen’) – ook schrijft ze op wat ze van de training verwacht en wat ze er graag uit wil halen.

Niet direct de confrontatie

Dan is het tijd voor de eerste sessie. Yvonne is best een beetje zenuwachtig. Bij binnenkomst blijkt de sfeer gelukkig gemoedelijk – ‘Ik voelde me gelijk op mijn gemak’ – behalve de trainer, zijn er zes andere deelnemers. Ook liggen er grote papieren vellen op de grond.

Iedereen maakt een babbeltje en dan volgt een voorstelronde. Het valt Yvonne op hoe open iedereen is. Ook is ze blij dat ze niet als enige haar problemen hoeft te delen. ‘Het is mooi om te horen waar anderen mee worstelen. Je herkent er vaak ook wat in. En als anderen heel open durven te zijn, durf je dat zelf ook.’

‘Teken eens wie je bent’

Nu wordt duidelijk waar de vellen voor zijn. ‘Teken eens wie je bent’, zegt de trainer. En dat is nog best wel lastig. Want wie is ze eigenlijk? Ze begint met de golven van een zee: ‘Ik ben soms sterk en soms terughoudend.’ Dan volgt de zon: ‘Dat staat voor mijn vrolijkheid, mijn enthousiasme.’ Af en toe komt de trainer langs: ‘Maar hij gaat het niet voor je invullen wie je bent, hij stelt hoogstens een vraag.’

Na een avond tekenen en praten heeft Yvonne een veel beter beeld van haarzelf: ‘Ik dacht wow wat heb ik allemaal opgeschreven. Er zijn zoveel dingen die ik nog wil met mijn werk, huis, hobby’s en vrijheid.’

Een oude hobby weer opgepakt

Tussen de twee sessies zit een periode van drie weken. Bedoeld om de eerste stappen te zetten en dat is ook precies wat Yvonne doet..

Ze solliciteert bij een dierenartspraktijk ondanks dat ze niet de juiste diploma’s heeft (‘maar het leek me wel heel leuk om te doen’). Daarnaast pakt ze een oude hobby weer op: paardrijden!

Toch is nog niet alles koek en ei. Het ene moment voelt Yvonne heel veel kracht en passie, het andere moment valt ze terug.

De confrontatie: 10x dezelfde vraag

Tijdens de tweede sessie blijkt er veel gebeurd: ‘Er kwamen echt pittige verhalen naar boven, zo was bijvoorbeeld iemand gescheiden.’ Anderhalf uur lang bespreken de deelnemers met elkaar wat ze hebben meegemaakt en waarom ze bepaalde stappen (niet) hebben gezet.

Dan volgt wederom een oefening: ‘schrijf op wat je (nog) belemmert’.
Iedere deelnemer wordt gevraagd om voor hem te komen staan en oog contact te houden en de volgende vraag werd Yvonne gesteld; Wat is je belemmering? Wat belemmerd je om niet te kunnen stralen?

Yvonne weet tal van redenen te noemen, maar de trainer neemt er geen genoegen mee. Anderen gaan er met mijn energie van door. Ik heb een muur om mezelf heen gebouwd. Het ligt aan mensen om me heen.

Ze blijft haar antwoorden herhalen. En de trainer blijft voor haar staan: ‘Dat is best confronterend, je kunt niet weg, niet ontwijken.’ Dan komt uiteindelijk de aap uit de mouw: ‘de belemmering ben ik zelf.’

‘Voor mij was het goed dat iemand een keer doorging’, kijkt Yvonne er nu op terug. Wat op een afstand duidelijk lijkt, zie je zelf over het hoofd.

Na de confrontatie gaat ze aan de slag met het tekenen van haar dromen. Die blijken verrassend bereikbaar. Geen villa met palmbomen, maar een gelukkig en actief gezinsleven. Oh, en een leukere baan!

‘Daar solliciteren had ik anders nooit gedurfd’

Het is een kleine maand geleden dat Yvonne Weernink Maak werk van je Droom meemaakte. Intussen zit ze in de tweede sollicitatieronde voor een leidinggevende functie in de detachering. Iets wat ze anders nooit had aangedurfd.

Hoe Yvonne nu op de sessies terugkijkt? ‘Het is geen wondermiddel, in de praktijk moet je toch zelf doen. Maar het heeft me ook veel gebracht. Ik zie het als een eyeopener voor je wat je kunt en moet doen in je leven.’

Ook stelt ze het op prijs dat ze na afloop nog contact heeft met de deelnemers en de trainer: ‘Hij stuurde me laatst nog iets van durf te stralen! Dat vind ik wel erg fijn.’

Wil jij ook het beste uit jezelf halen?

Kijk dan wat coaching voor jou kan betekenen of neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies!

Ook meer uit jezelf halen?

Ilse Niesink Orange8

Wil jij meer uit je team en jezelf halen, maar weet je niet hoe? Wij helpen je graag. Neem contact op voor een vrijblijvend advies.

8.9