Moneybird

Hoe Oliver zijn uitstelgedrag overwon

“Ik wil al heel lang beginnen met afstuderen”, zei Oliver, “maar ik kom er niet aan toe.” “Hoe graag wil je het dan?”, vroeg ik. Oliver wilde heel graag, maar hij was ook druk met de hondenschool, de reparatie van zijn auto, de blog van zijn vrouw. En uiteraard: Netflix. Hij had eigenlijk ‘geen tijd’ concludeerde Oliver.

Alarmbellen.. zwaailichten.. het ‘geen tijd’ argument

Die heb ik vaker gehoord in mijn 7 jaar als trainer, maar ik vind ‘geen tijd’ – en excuseer mijn taalgebruik – de grootste bullshit die er bestaat. Er zijn zoveel dingen waar je meer of minder van kan maken: van geld, van energie, van plezier. Maar niet van tijd. We hebben allemaal 24 uur in een dag, 60 minuten in een uur en 365 dagen in een jaar. Geen tijd betekent dus geen prioriteit.

En toch studeerde Oliver binnen 4 maanden af

Oliver werkt bij Moneybird was bij mij aangeschoven voor een coachgesprek in het kader van de training Effectief Werken en Communiceren. Hij wilde binnen een paar maanden afstuderen en dat is hem ook gelukt. Hieronder lees je met welke 3 stappen hij zijn uitstelgedrag overwon:

1. Tijd voor een positieve mindset

Oliver richtte zich voornamelijk op het probleem, en niet op de oplossing. Daarom hebben we een oefening gedaan waarbij Oliver visualiseerde hoe succesvol afstuderen er voor hem uit zou zien. Hij sloot zijn ogen en na een paar minuten begon hij te voelen hoe het zou zijn om met dat diploma voor de laatste keer de campus af te lopen. Ik zag vooral een grote grijns op Olivers gezicht. Hij kreeg een emotionele band met zijn doel. Dat zorgde niet alleen voor een haalbaar doel, maar ook voor een kwalitatief doel. Een doel met een gevoel.

2. Een duidelijke deadline mét consequenties

Het juiste moment bestaat niet. Je kunt eindeloos veel als-dan redeneringen verzinnen waarom je nu niet in actie zou hoeven komen. Misschien ben je bang om te falen. Misschien ben je gehecht aan (al dien niet comfortabele) gewoontes. Daarom loont het om een duidelijke deadline te stellen. Met consequenties als je deze niet haalt.

Oliver liep op zijn werk naar de lunchtafel en maakte hardop een belofte aan 20 collega’s: “Ik ben voor 15 maart afgestudeerd.” “Als ik dat niet haal dan was ik al jullie auto’s die dag! En elke maand dat ik nog steeds niet afgestudeerd ben, blijf ik dat doen.” Reken maar dat z’n collega’s hem scherp hielden.

3. Grote doelen opdelen in behapbare stappen

Vaak blijft het bij voornemens als je niet weet hoe je grote doelen kunt verwezenlijken; ‘Afstuderen’ vink je niet even af op je actielijstje. Oliver ging op zoek naar een concrete eerstvolgende actie. Als je eerste actie niet concreet is, gebeurd er namelijk niks.

Hij nam elke woensdag vrij (hoe druk het ook was) om aan zijn afstudeerverslag te werken. En als hij er even geen zin meer in had, was er altijd een wel collega die hem kon prikkelen met een foto van een auto onder de modder.

Zelf ook last van uitstelgedrag?

En wil je er wat aan doen? Neem dan direct contact met ons op!

Ook meer uit jezelf halen?

Ilse Niesink Orange8

Wil jij meer uit je team en jezelf halen, maar weet je niet hoe? Wij helpen je graag. Neem contact op voor een vrijblijvend advies.

8.9