Fundaments

Van eilandjescultuur naar samenwerking

Stel je voor: je komt als jong talent te werken bij een organisatie die al bijna een kwart eeuw mee draait. Een grote club collega’s werkt er al flink wat jaren, sommige gaan mee vanaf het begin, maar er is, samen met jou, ook veel nieuwe aanwas. Het resultaat kan dan zijn: onrust binnen een team door ongeschreven regels en oude patronen. Maar Fundaments in Enschede, pioniers in Cloud-infrastructuur, laat zien dat het ook anders kan.

Groeit als kool!

Fundaments kent zijn oorsprong 24 jaar geleden in Enschede. Destijds door Raoul Werger (inmiddels CEO) en Jeroen Tekelenburg (inmiddels COO) vanuit een zolderkamer gestart onder de naam Oxilion, wat nu een label is van het bedrijf Fundaments. Met de jaren kwamen ook de nieuwe medewerkers, want inmiddels staan er niet twee, maar dagelijks meer dan 50 zogenaamde Cloud Experts klaar om de data van hun klanten te beschermen en beschikbaar te houden. Bij Fundaments wordt jarenlange ervaring gecombineerd met persoonlijke betrokkenheid!

De wens voor samenwerking

Toch was er sprake van groeipijn binnen de organisatie. Ongeschreven regels en oude patronen waar collega’s altijd mee gewerkt hebben, in combinatie met veel nieuwe aanwas binnen het bedrijf, zorgden voor ruis op de communicatie-lijn en zo ook voor eilandjes binnen de organisatie.

Mara Jansen, Financial administrator & HR-ondersteuner, vertelt waarom zij startten aan een traject bij Orange8: “Ons hoofddoel was om Fundaments weer samen te brengen, dus een samenwerking te creëren tussen de verschillende teams binnen de organisatie. Vragen die er lagen waren bijvoorbeeld ‘Hoe communiceren we met elkaar?’ en ‘Hoe adresseer je dingen waar je tegen aan loopt?’ ”

 

Een mooie start om op voort te borduren

De opstart was stroef door externe factoren, maar mede door de korte lijntjes met de trainers en de flexibiliteit van de inhoud van de training wordt er zeer positief teruggekeken op het traject. Het resultaat is zelfs zo groot dat er intern de wens is ontstaan om volgend jaar team- overstijgend met een mix van collega’s een coachingstraject in te gaan. Terecht is een van de vier kernwaarden van Fundaments dan ook om grensverleggend te zijn en zo het bedrijf, de diensten en daarmee de klanten naar een absoluut topniveau te brengen.

Marieke Visscher, HR Professional: “Wat volgens mij de waarde is geweest van het traject met Orange8: je leert je collega’s beter kennen, je ziet ook de kwetsbare kant, en snapt daarom beter waarom een collega reageert op de manier waarop hij/zij reageert; de achterliggende informatie is nu op tafel. Wanneer je je collega’s zo kent, dus rekening kunt houden met de persoon achter de collega, kun je heel mooi samenwerken!”

Een of geen aanrader?

Of een traject bij Orange8 volgens Marieke en Mara een aanrader is, hoef ik eigenlijk niet eens meer te vragen. Maar ik ben wel benieuwd naar waaróm ze het een ander zouden aanraden.

Mara: “De trainers van Orange8 luisteren goed naar je behoefte als klant, pikken op wat er leeft onder de collega’s, en maken vervolgens de vertaalslag naar: wat heeft deze organisatie nodig?”

Ook collega Marieke is enthousiast: “Voeg daar een goede dosis bevlogenheid aan toe en het feit dat de trainers open staan voor feedback van ons als klant en het is wat ons betreft een match en een reden om een volgende keer weer samen te werken!”

Ook meer uit jezelf halen?

Ilse Niesink Orange8

Wil jij meer uit je team en jezelf halen, maar weet je niet hoe? Wij helpen je graag. Neem contact op voor een vrijblijvend advies.

8.9