Green Orange

Effectief werken met rust in je hoofd

Rust, overzicht en balans

Er zitten maar zoveel uren in een dag, merkt ook Data Analyst Sterre Peters (Green Orange). De training effectief werken helpt haar prioriteiten te stellen.

Sterre Peters, Green Orange: “Ik ben 24 jaar en werk nu een jaartje bij Green Orange. Hiervoor heb ik een master marketing gedaan aan de universiteit in Groningen. Als data analyst help ik klanten met data inzichten om hun bedrijfsdoelen te bereiken. Ik merk tijdens mijn werk vaak dat er allerlei ad-hoc vragen binnenkomen, terwijl ik met grote projecten bezig ben. Dan moet je prioriteiten stellen en dat vind ik nog wel eens lastig. Deze training sloot daar goed bij aan.”

De training werd gegeven op locatie in Oldenzaal. In totaal waren er zo’n tien deelnemers en de trainster. Vooraf werd besproken waar een ieder tegenaan liep. Dat blijken vaak dezelfde zaken. Samen met de trainer stelt een ieder doelen op waar ze naar toe willen werken. Voor Sterre waren deze als volgt:

  • Mailbox geordend
  • Regie nemen bij vragen
  • Drie keer per dag mail checken

Je mailbox ordenen met de juiste labels

Er komt verschrikkelijk veel mail binnen. Hoe hou je orde in de chaos? Tijdens de training effectief werken koppelt de trainer theorie oefeningen direct aan uitvoerbare tips.

“Je wilt dat alles netjes opgeruimd is”, vertelt deelnemer Sterre Peters, “daarom zorg ik nu dat ik alles direct label. In het archief zet je wat opgelost is. Je hebt ook een label ‘wachten op’ wanneer je nog een antwoord of terugkoppeling verwacht. Mails waar iets van je gevraagd wordt zet ik door naar mijn takenlijst. Je kunt ook in je agenda bij je takenlijst, daardoor hoef je niet steeds naar je mailbox. En deadlines zet ik voortaan in mijn agenda.”

De regie nemen bij vragen

“Je denkt altijd dat je snel moet reageren. Maar je kunt ook vragen wanneer heb je iets nodig. Je moet niet te veel aannames maken. Misschien heeft diegene het pas einde van de week nodig, terwijl jij aan het stressen bent. Of je geeft zelf aan: Ik heb er geen tijd voor, ik kom er morgen op terug. Dankzij de training denk ik er gewoon beter over na. Ik voel minder stress als het hier om gaat. Wat ook fijn is aan zo’n training is dat je merkt dat meer collega’s hier mee worstelen.”

Niet de hele dag je mailbox checken

Voor de training had Sterre altijd twee schermen openstaan. Op het ene scherm het project waar ze mee bezig was en op het andere scherm mijn mailbox open. Ze hebben ook hangouts – een chatmodule voor collega’s – ook die stond de hele dag open.

Oorspronkelijk was het doel om nog maar op drie momenten per dag haar mail te gaan checken. Dat is meer dan voldoende. Dat is Sterre uiteindelijk niet gelukt. “Je bent toch geneigd wat vaker je mailbox te openen wanneer je een antwoord van iemand verwacht. Maar de grote winst is denk ik wel dat ik mijn mail nu niet meer altijd open heb staan. Dat geeft veel meer rust.”

Werkt Sterre nu ook efficiënter?

“Ik vond de training echt superinteressant. Heb er zeker wat van opgestoken. Bijvoorbeeld dat nee zeggen niet zo erg is als je denkt dat het is. Van tevoren denk je misschien: ik werk toch effectief, maar als je al  je het per situatie bekijkt, zie je dat het tegenvalt. Ik vond de trainster ook heel goed, ze wist gewoon heel veel. Als je een vraag had, kon ze zich inleven en deze goed beantwoorden. Ze deed ook niet alsof vragen raar waren, dat vond ik erg fijn.”

Ook meer uit jezelf halen?

Ilse Niesink Orange8

Wil jij meer uit je team en jezelf halen, maar weet je niet hoe? Wij helpen je graag. Neem contact op voor een vrijblijvend advies.

8.9