‘Bloed irritant. Ze kunnen het toch gewoon zeggen als ze het er niet mee eens zijn?’
Dat zou je denken ja, maar er zijn zoveel redenen waarom iemand niet doet wat je van ze vraagt of ze niet eerlijk durven te zijn of wellicht wel ‘aan het saboteren’ is!?
Om het lekker praktisch te houden filter ik hem terug naar 5 thema’s:
😃 Willen, raakt deze taak/vraag mijn interne drijfveer, voel ik mij hierbij betrokken en gemotiveerd en wil ik het dus doen?
🤷♂️ Kunnen, ben ik genoeg competent? Heb ik alle kennis en kunde in huis?
💡Snappen, begrijp ik waarom dit gevraagd wordt? Waarom ik dit moet doen?
🫣 Durven, als een van bovenstaande van toepassing is, voel ik mij veilig om tegen mijn leidinggevende nee te zeggen, vragen te stellen of aan te geven dat ik iets niet kan / lastig vind? Oftewel mag en kan ik mij uitspreken?
🤓 Voorbeeldgedrag, ben jij als leider consistent in het nakomen van je beloftes en afspraken?
Even over dat durven. Vaak als leidinggevende denken we dat we ‘veilig’ zijn voor de ander. In praktijk blijkt dit toch anders. Hoe je het ook went of keert. Als jij hierarisch gezien zijn ‘meerdere’ bent is de drempel al verhoogd. Ook als je zo lekker tussen de groep staat. Daarnaast kun je nog zo goed werken aan een vertrouwensband, als iemand zich niet veilig voelt in zichzelf en nooit geleerd heeft zich uit te spreken, nooit het voorbeeld heeft gehad hoe dat moet of als kind er juist vaak op afgestraft is als je het wel doet. Mag je het dan verwachten van de ander? Ja wat mij betreft wel, er is alleen meer werk aan de winkel.
Kunnen we met mildheid kijken naar het ‘ja zeggen en nee doen’? Ookal is het bloed irritant? Kunnen we de onderliggende behoefte van de ander zien? En kunnen we bij onszelf te raden gaan. Waar kan het in zitten en hoe kan ik helpen…🙏🏻
——
Wij zijn Orange8 🧡 jouw partner in training en coaching op maat. Verfrissend, beklijvend, praktisch en duurzaam.