Wat deed Bart in Kenia?

Onlangs was ik in Kenia en daar heb ik een training mogen geven. Training geven op locatie, dat is dagelijkse kost, maar dit was even andere koek. Een indrukwekkend ervaring en een reality-check. Ik had een week nodig om bij te komen en toen kwamen deze inzichten bovendrijven.

 

 

  1. Leef in het nu. Ongeacht je struggle. Ongeacht je omstandigheden. Ongeacht je setbacks. Je staat op, je veegt het van je af en je gaat door en blijft lachen. Veel van onze zorgen zijn lachwekkende first-world problems, gecreëerd door mensen die niet beseffen hoe veel geluk ze hebben, simpelweg door het feit dat ze hier geboren zijn.

 

  1. It’s up to you. Niemand anders gaat het voor je doen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. En je hebt er helemaal niks buiten jezelf voor nodig. De ervaring is de ervaring. Niet het verhaal dat we erom heen creëren in ons hoofd.

 

  1. Keep it simple. Gelukkig zijn is misschien niet altijd makkelijk, maar wel eenvoudig. Ik zag daar ingrediënten die je ook bij Hollanders op de camping ziet. Geen televisie, weinig luxe, je leeft buiten en je leeft dicht op elkaar. Zeker na de eerste ontstressweek vinden we het leuk om vrienden te maken. Samen te eten en te drinken. En ja. Dat telt. Je denkt aan het einde van je leven niet terug aan die nieuwe iPad, maar wel de mooie momenten die je hebt beleefd.

 

  1. Zorg voor elkaar. Wat ze bij ons in Twente noaberschap noemen, daar hebben zij een kunst van gemaakt. Je staat in voor elkaar. Je helpt elkaar. Je deelt het eten, het geld, de zorg voor je kinderen. Kinderen breng je samen groot.  Als een kind daar wordt je dag geëvalueerd op basis van wat de buurvrouw of je tante van je heeft gezien.

 

  1. Keep dancing. Tijdens een kleine energizer ontaard het juichen van het winnende team in een swingende dans. Ik heb me nog nooit zo blank gevoeld. Dansen doen ze er de hele dag. Hoofd uit. Hart aan. Als je als Keniaan teveel hebt gewerkt en je komt bij de dokter, is de eerste vraag die hij stelt: “When did you stop dancing?”

 

 

Hoe kwam ik in Kenia terecht? Nairobi is het tweede thuis van mijn zus Nelleke. Zij is er vaak geweest en heeft er onderzoek gedaan naar motivatiebronnen van de jeugd in Mathare, een enorme sloppenwijk in Nairobi. De uitkomsten heeft ze verwerkt in het boek My drive in life.

Het was mijn eerste bezoek aan Afrika. We bezochten de plekken off-the-beaten-track en ik kwam in contact met het echte Keniaanse leven. Van mijn oorspronkelijke beeld van het leven in Kenia bleef niks over. Na tientallen levensverhalen werd het me steeds duidelijker. Ik was er niet om hen iets te leren, maar zij hebben mij iets geleerd.

Wil je weten wat ons trainingsaanbod is?

Bekijk onze gratis brochures

Ik wil

contact

Orange8 maakt het praktisch door beschikbare bronnen te vertalen naar praktische strategieën die werken om jouw uitdaging te halen. Neem contact met ons op over jouw uitdaging: info@orange8.nl.

Vind je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer over onze cookies.